iCons-Hungary: Tréning, coaching, tanácsadás, mérés & teszt

Üzleti stratégiák és személyes kompetenciák fejlesztése

Szolgáltatás keresés

Keresett kifejezés:
Szolgáltatásaink:

Facebook

Kapcsolat

iCons-Hungary Kft.

Cím: 6723 Szeged, Sándor u. 13.

 

Munkatársaink:

Környei Imre:

mobil: +36 20 474 3214

e-mail

Dr. Fedor István

mobil: +36 20 327 4859

e-mail

Fedor György

mobil: +36 30 360 1914

e-mail

  

Céges adatok:

Statisztikai számjel: 14268449-7022-113-06

GONDOLKODJ ... mielőtt a küldés gombra kattintanál!

2018.02.18.

GONDOLKODJ ... mielőtt a küldés gombra kattintanál!

Talán Veled is megtörtént, hogy utólag azt gondoltad: „ezt az emailt/üzenetet nem, vagy nem így kellett volna elküldenem, de már mindegy...”

Sajnos sok esetben úgy küldünk egy el sms-t, Viber üzenetet, vagy emailt, hogy nem gondoljuk át miért és mit is akartunk igazán vele kezdeni. De az üzenet már elment, nincs lehetőségünk arra, hogy semmissé tegyük amit átküldtünk, s csak a magyarázkodás, vagy  a kellemetlen találkozás marad.

 

Tanácsadóként azt tapasztalom, hogy sok esetben az írásbeli kommunikációban még kevésbé vagyunk tudatosak, mint a szóbeli formájában. Ez leginkább akkor veszélyes, ha csak egy „gyors” levelet, vagy üzenetet „dobunk” a másiknak. Sok esetben úgy kezeljük ezeket az üzeneteket, mintha egy személyes találkozás alkalmával valamit megemlítenénk a másiknak, vagy „bedobnánk egy témát”.

 

Azonban ha ezt írásban tesszük, akkor hatalmas a különbség a hatása között. Míg szóban lehet a nem verbális kommunikációinkkal árnyalni az üzenetet, addig írásban ez lehetetlen. Szóbeli közlés esetében pár pillanat múlva a megfogalmazás elvész, s csak a tartalom marad meg a másik fejében, de egy üzenetet akár 20x is újraolvashat a másik. S ami leginkább félreértést okoz, az a megfogalmazás formája és pontatlansága. Írásbeli kommunikációban a másik nincs benne a kontextusban, abban az érzelmi állapotban, amiben mi vagyunk, így könnyen félreértheti a leírtakat e tudás hiányában.

 

Mire figyeljünk oda, hogy ezeket a kellemetlenségeket elkerüljük?

 

  • Úgy kommunikálj írásban, mint ahogy azt szóban tennéd. Azért mert nincs ott a másik személyesen, az üzeneted attól személyesen hozzá fog elérni. Használj azonos szavakat, formulákat, mint azt „élőben tennéd”. S tedd fel magadnak a kérdést mielőtt a küldés gombra kattintanál: „ mi is a célom ezzel az üzenettel?” mert ha nem a kapcsolatod megrontása, akkor ne írj olyat, ami szóban nem mondanál.
  • Gondold végig, hogy valóban az írásos üzenet a leginkább megfelelő kommunikációs forma? Mindannyian olvastunk már hosszú, bonyolult, túl részletes, vagy éppen értelmetlen leveleket, aminek a végén csak egy kérdés jutott eszünkbe, de már fáradtak voltunk feltenni azt a másik félnek „mit akar tulajdonképpen???”. Sok esetben gyorsabb megoldást eredményezne, ha egyszerűen felhívnánk telefonon a másikat, vagy átsétálnánk hozzá. S nem kellene üzenet ping-ponggal, számtalan kérdés-válasz-félreértés hármassal fárasztani egymást. Persze vannak olyan kollégák is, akik a fél világot bevonva kommunikálnak egymással, s hátra dőlve a székükben bizonyosak abban, hogy a helyzetet megoldották, mert mindenki tud a „dologról”
  • Nézd meg újra, hogy ki legyen a címzett. Inkább kétszer ellenőrizd, hogy kinek is akarod az üzeneted elküldeni, mintsem utána fájjon emiatt a fejed. A címzettek listáját mindig szorítsd a minimumra, mert úgy mint te, más sem szereti a nem neki szóló üzenetekkel vesztegetni az idejét.
  • Ha felfokozott érzelmi állapotban vagy, akkor miután megírtad a levelet inkább mentsd el, majd egy pár perc múlva – ha az erős érzelmeid már lecsillapodtak - olvasd el újra, hogy ellenőrizd valóban azt akartad-e leírni, elmondani, mint amit a leveled tartalmaz.
  • Kerüld a CSUPA NAGYBETŰS üzeneteket. Egyrészt ne kiabálj egy levélben, mert nem sok értelme van. Másrészt pedig nem érdemes azt mutatni magadról a másiknak, hogy nem vagy képes az érzelmeidet kontrollálni.
  • Legyen a szemed a pályán! Ez arra utal, hogy ellenőrizd, amit leírtál az valóban illeszkedik a célodhoz, amit el akarsz érni? A Te személyes értékeiddel összhangban van? Valóban szükséges, hogy ezt a másik tudomására hozd? Mert ne feledd, az igazat meg kell mondani, de nem mindig kell megmondani az igazat – ahogy azt jóapám mondta.

 

Életünk telis-tele van előre nem látható nehézségekkel, kiszámíthatatlan helyzetekkel, váratlan kihívásokkal. Nem biztos, hogy ezt érdemes még tovább nehezíteni egy felesleges levél- vagy üzenetbombával J

 

Ha szívesen tanulnál erről bővebben, vagy megtanulnád kezelni ezeket a helyzeteket, akkor keress minket bizalommal. www.icons.hu

fedor.gyorgy@icons.hu

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!